
Actualitzat l’11 de novembre del 2022.
La normativa i legislació actual dels patinets elèctrics a Espanya està sent revisada i actualitzada constantment a causa del Boom que han tingut aquest tipus de vehicles elèctrics. Per regla general, haurem de circular pels carrils bici , amb una velocitat moderada, per no perjudicar els altres patinadors i ciclistes.
Abans de res, hem de tenir sentit comú , i anar protegits per qualsevol caiguda que puguem tenir. Cal destacar que hi ha normatives específiques en algunes comunitats autònomes, com València o Madrid.
Potser t’interessi : Si busques una guia per comprar un patinet elèctric, et recomanem la nostra guia amb els millors patinets elèctrics del 2022 .
Nou reial decret DGT per al 2022
Ja ha sortit la resolució del BOE que defineix tota la nova normativa i les característiques que han de tenir els VMP per poder circular. En resum, els patinets elèctrics hauran de complir la normativa següent;
- La velocitat màxima permesa serà de 25 km/h . No complir aquesta norma tindrà una sanció de 500€ i la immobilització del vehicle. Cal presentar la fitxa tècnica del patinet on es demostri la conformitat CE que el patinet compleix les normes amb les especificacions de fabricant. Pots descarregar les principals fitxes tècniques de patinets des d’ aquest article .
- El casc és obligatori a TOTS els patinets elèctrics després de l’ actualització d’ aquesta reforma el setembre de 2021 .
- No es podrà circular amb patinets elèctrics per les voreres i les zones de vianants. Tampoc no es podrà circular per vies interurbanes, travesses i autopistes i autovies que comuniquen poblacions. De la mateixa manera, queda prohibida la circulació per túnels urbans.
- Continua estant prohibit circular amb patinet quan hem begut alcohol, o amb auriculars posats.
- Segueix estant prohibit transportar més de 1 persona al patinet. Són vehicles uni-plaça .
- Ollet a aquest: SERÀ OBLIGATORI UN CERTIFICAT DE CIRCULACIÓ . Tots els patinets elèctrics que es comercialitzin a partir del 22 de gener del 2024 han d’haver estat certificats complint la normativa. Tots els patinets comercialitzats fins al 22 de gener de 2024 podran circular fins al 22 de gener de 2027 encara que no disposin de certificat . I a partir del 22 de gener del 2027 només podran circular els scooters elèctrics que disposin de certificat per circular.
Característiques tècniques dels patinets elèctrics després de la reforma DGT
Alçada màxima | 1.400 mm. |
---|---|
Amplada màxima | 750 mm. |
Velocitat màxima | 25 km/h. |
Potència nominal de motor | Vehicles sense autoequilibrat: ≤ 1.000 W / Vehicles amb autoequilibrat: ≤ 2.500 W (en aquest cas, Almenys el 60% d’aquesta potència s’ha de dedicar al sistema d’autoequilibrat). |
Massa | < 50 kg. |
Longitud màxima | 2.000 mm. |
Pantalla | Obligatòria i que mostri velocitat i bateria com a mínim. |
Sistema de frenada | Dos frens independents, amb una desacceleració mínima de 3,5 m/s2. |
Visibilitat | Catadiòptrics frontal (blanc), en ambdós laterals (blanc o color groc auto) i del darrere (vermell). A més, la llum de fre haurà d’estar diferenciada o combinada amb la llum posterior. |
Emissions | Classificació ambiental ZERO emissions. |
Avisador acústic | Obligatori. |
Aparcament | Sistema d estabilització a l hora d aparcar. Amb l’objectiu d’evitar els patinets caiguts al mig dels carrers, s’ha establert l’obligatorietat per als VMP amb menys de 3 rodes de disposar d’un sistema d’estabilització consistent en una pota de cabra lateral o un cavallet central mentre estan aparcats. |
Rodes | Sestableix en 203,2 mm el diàmetre mínim establert de les rodes i han de ser de superfície rugosa perquè permeti ladherència al terreny. No es permet la utilització de pneumàtic llis. |
Plegat | Doble sistema de seguretat perquè quedin ben plegats. |
Placa metàl·lica per identificar el patinet | Tots els VMP hauran de disposar d’un marcatge de fàbrica únic, permanent, llegible i ubicat de manera clarament visible amb informació sobre la velocitat màxima, el número de sèrie, el número de certificat, l’any de construcció i la marca i model. Els VMP hauran de portar a la part del darrere un espai per portar una identificació o etiqueta de registre. |
Ordenances municipals de VMP
Cada municipi té la seva ordenança concreta on delimita explícitament les normes de circulació dins la regió. Per això és obligatori per a cada persona que condueixi un patinet elèctric, consultar aquesta informació abans de posar-s’hi a circular.
Aquí us adjuntem les ordenances de les principals ciutats;
Per a la resta de ciutats, podeu cercar a les plataformes web dels vostres ajuntaments , el document d’ ordenança municipal VMP .
És obligatori l’ús de casc quan munto en patinet elèctric?
Resposta ràpida: depèn de l’ordenança municipal de la vostra ciutat.
Com a norma general, sí que és obligatori, però hi ha a certs municipis on és opcional, per això sempre és recomanable que consultis l’ordenança corresponent. Com ha reconegut la DGT, el casc és la principal mesura de protecció per a conductors de bicicletes, patinets, etc. i s’està intentant conscienciar-ne l’ús des de fa temps.
Recorda que tens una secció a la nostra web on triar els millors cascos per patinet .
Per on puc circular amb un scooter elèctric?
- Com a norma general, haurem de circular amb els nostres patinets elèctrics pels carrils bici . Això sí, els conductors de patinets elèctrics han de saber que els vianants sempre tenen preferència . Per tant, els patinets elèctrics han d’esperar als passos de zebra i als semàfors com si fossin un vehicle normal o una bicicleta.
- Els patinets elèctrics també poden circular per les vies pacificades sempre que la velocitat a què circulen sigui inferior a 30 km/h .
- Als carrers de vianants, els patinets elèctrics poden circular per la calçada de manera totalment legal, no superant la velocitat màxima marcada per la seva ordenança municipal.
- No poden circular per les voreres i tenen prohibida la circulació en vies interurbanes, travesses, autopistes, autovies o túnels urbans.
La normativa DGT obliga a tenir una assegurança contractada?
En aquest moment és obligatori la contractació d’una assegurança de patinet únicament a;
- Alacant
- Benidorm
- Bilbao
- Castelló
- Maó
- Palència
- Pozuelo de Alarcón .
A la resta de ciutats no ho és. Com que la reforma s’està canviant constantment, segurament s’afegeixen més ciutats a la llista.
A dia d’avui, no és obligatori contractar una assegurança per patinet a cap altre lloc . De moment, la DGT ha posat de manifest que, tot i que és recomanable la contractació d’una assegurança com a mesura de protecció personal i de tercers, la veritat és que no és obligatòria. És possible que això canviï en un futur, però de moment així hi ha la cosa. Com que la legislació dels patinets està sent revisada constantment, això és una cosa que no és definitiva.
Multes quan circulem en patinet elèctric
La DGT vol regular l’ús dels patinets elèctrics , amb normes i multes específiques creades per a ells. Encara que no sigui la màxima prioritat, des de fa temps la DGT alerta de la necessitat d’establir unes multes bàsiques per regular l’ús d’aquests VMP.
Els ajuntaments també reclamen des de fa temps la regulació del tema, una qüestió que també és important per als usuaris de patinets elèctrics, que ens trobem amb normatives molt diferents, i contradictòries, entre municipis propers. Quines són les «noves» multes que anuncia la DGT per a patinets elèctrics?
- Portar un patinet elèctric havent consumit alcohol : entre 500 i 1.000 euros , i immobilització del vehicle.
- Conduir un patinet elèctric amb presència de drogues : 1.000 euros , i immobilització del vehicle.
- Negar-se a fer les proves per fer servir alcohol o drogues: es pot imputar delicte .
- Utilitzeu el telèfon mòbil mentre es condueix: 200 euros de multa.
- Utilitzeu auriculars mentre es condueix: 200 euros de multa.
- No utilitzar casc : només serà aplicable a municipis que obliguin a utilitzar casc en patinet elèctric i la multa en aquests casos és de 200 euros .
- Conduir per voreres i zones de vianants : 200 euros de multa, excepte en municipis que ho permetin expressament.
- Conduir dues persones sobre el patinet : 100 euros de multa.
- No cal documentació ni matrícula quan conduïm un patinet elèctric.
- No utilitzeu peces reflectores o sistema d’enllumenat: 200 euros de multa (buit legal, encara no implantada).
- Quan es multa un menor: els pares o tutors del menor seran els responsables de la infracció i hauran de pagar-la ells.
A més, en aquest enllaç et deixem la llista oficial de sancions relatives a la circulació de VMP .
Què puc fer perquè no em multin?
Una de les principals coses que pots fer és no circular a molta velocitat per no cridar latenció . Tingues en compte que properament entrarà en vigència una llei de regulació de vehicles VMP, on s’establirà que la velocitat màxima en què han d’anar és de 25 km/h .
Així que aquesta és una bona velocitat per conduir i evitar una multa segura. Si et trobes en una situació on un agent desconeix que la llei no està en vigència i no posseeixes un certificat que indiqui que el teu patinet està limitat a 25 km/h , has de tractar de convèncer-lo amb educació i respecte del contrari.
En cap concepte prens una actitud desafiadora i poc respectuosa. Per a ells t’hauràs de llegir la normativa DGT i demostrar que la coneixes i saps quins són els teus deures tant com els teus drets.
Tipus de patinets segons la normativa
La normativa actual defineix que hi ha diferents tipus de patinets, segons la seva velocitat i potència; A, B, C0 (aquest tipus només es defineix en algunes comunitats), C1, C2 . Estan ordenats de menor a més potència. Per regla general (cal llegir específicament la normativa de cada comunitat), cap dels patinets no pot circular per la vorera. Els patinets de tipus A (els menys potents fins a 20 km/h) podran circular per la vorera respectant la distància entre els vianants i sense anar a més de 10 km/h. Aquest tipus de patinets poden anar per carrils bicis de tota mena.
Els patinets més potents, només podran circular per carrils bici o ciclocarrers, a més cal tenir en compte la velocitat màxima que es permet, que ho defineix cada comunitat autònoma.
Preguntes freqüents dels usuaris (FAQ)
Quina potència màxima i velocitat màxima és permès per circular per carril bici?
Actualment no hi ha una normativa o llei que reguli la velocitat o potència màxima dels VMP. No obstant això, en lús de les voreres si hi ha una limitació. Ciutats com Barcelona o Madrid tenen un màxim de velocitat per a VMP en el cas de les voreres i és de 25 km/h .
Hi ha projectes de llei que imposaran en el futur aquesta limitació per a tots els usuaris de VMP. No obstant això, actualment no està prohibit anar a més de 25 km/h , ni estàs obligat a modificar o limitar el teu patinet elèctric a aquesta velocitat.
Tot i això et recomanem que no vagis a velocitats superiors als 25 quilòmetres per hora , ja que encara que no estigui en vigor la llei s’aprovarà i és millor acostumar-te a aquesta velocitat actualment per evitar multes futures.
Puc transportar algú al meu patinet elèctric?
Està totalment prohibit que es munti més d’una persona en un patinet elèctric . Per tant, no és legal transportar-hi una persona. Són vehicles uni-plaça. Tant se val l’edat ni l’alçada dels usuaris que el condueixin.
És obligatori contractar una assegurança per a patinet?
Depèn de l’ordenança municipal, però a la majoria de ciutats no és obligatori .
Si utilitzaràs el teu patinet elèctric per a ús personal o per prestar-ho, assegurar-ho és opcional. Res ni ningú t’obliga a assegurar-ho, però si no ho fas i tens un accident mentre condueixes el patinet elèctric, tots els danys els hauràs de pagar tu.
Un altre apunt important que hauries de saber, és que l’únic cas en què és totalment obligatori assegurar el teu patinet elèctric és en el cas que l’hagis de llogar o utilitzar per a fins econòmics amb què et lucres.
Podeu contractar una assegurança de responsabilitat civil només per al vostre patinet o bé preguntar a l’asseguradora de casa vostra si us cobriria en cas d’accident, així que preneu nota.
És obligatori matricular el meu patinet elèctric?
De moment, i per sort (almenys per als posseïdors d’un patinet), no és obligatori la matriculació del patinet , ni tampoc l’obligació de pagar cap tipus d’impost, com passa amb l’ impost de matriculació dels cotxes i l’ impost de circulació .
A quina edat es pot conduir un patinet elèctric?
La nova regulació de l’ús de patinet elèctric ha decretat que l’edat mínima per conduir-ne un depèn de l’ordenança municipal de cada ciutat . Per tant, haureu de consultar el document de la ciutat que us interessi. A les ciutats més importants, l’edat mínima és la següent:
- Madrid: 16 anys .
- Sevilla: 15 anys .
- Barcelona: 16 anys .
- València: 16 anys .
- Pamplona: 14 anys .
De quin tipus és un patinet Xiaomi? Tipus A o B?
Encara que a moltes webs indiqui que el patinet Xiaomi M365 i els seus models germans són de tipus A, la nostra web, s’ha posat en contacte amb la policia (més concretament amb la policia de València ), i ha conclòs que aquest patinet és de tipus B .
És obligatori fer servir l’armilla reflectora?
Fins als moments no és obligatori portar l’armilla reflectora . No obstant, sí que és obligatori portar sistemes de llums ja que els patinets elèctrics estan considerats vehicles. Aquestes han de ser enceses en els mateixos horaris i llocs que se’ls demanen a les motos i cotxes com durant la pluja, en túnels i al capvespre.
Si el teu patinet elèctric no té sistema de llums ia més no fas servir peces de roba reflectants ets susceptible a una multa per posar en risc la teva vida i la de tercers. Et recomanem que portis els llums encesos del patinet durant el dia i si fas servir roba reflectant, l’ideal és que aquestes reflecteixin la llum a l’alçada de l’esquena i el cap.
Quin és el màxim de polzades de rodes que puc instal·lar al meu patinet elèctric?
Actualment no hi ha límit de mida per a les rodes del patinet elèctric , aquest per exemple, no deixarà de ser legal si li instal·les rodes de 10 polzades. El patinet es converteix en il·legal només quan es fan modificacions que afectin la seva potència o velocitat . O també quan s’hi afegeixen implements que facin que deixin de ser un patinet, com un seient que el convertiria automàticament en un vehicle ciclomotor.
Quan entri en vigor el nou certificat de circulació el 22 de gener de 2027 , s’estableix que 203,2 mm és el diàmetre mínim establert de les rodes i han de ser de superfície rugosa perquè permetin l’adherència al terreny. Estarà prohibit l’ús de pneumàtic llis .
Està prohibit instal·lar al patinet elèctric un seient?
Sí, està totalment prohibit instal·lar un seient als patinets elèctrics . Això és degut al fet que en fer-ho es consideraria al patinet elèctric un ciclomotor o scooter . L’única excepció seria que el seient no superi els 54 centímetres d’alçada des del terra.
Però si desmuntem l’alçada de base del patinet elèctric que està al voltant dels 14 centímetres o 17 si li has col·locat rodes de 10 polzades, això ens deixaria amb un marge de menys de 30 centímetres aproximats, fent-ho incòmode per conduir-lo.
Què fer si sóc víctima de xoc al meu patinet elèctric?
Molts cops els conductors de patinets elèctrics són víctimes de xocs i no sempre se sap què fer. A més, hi ha molta injustícia al voltant de l’ús del patinet, de manera que en ser víctimes d’un xoc. És a dir, que un altre vehicle o vianant sigui el culpable de l’accident, sempre se’n veu beneficiada l’altra part.
És per això que moltes vegades ens preguntem què fer en aquests casos. Una recomanació és afegir a la teva VMP una càmera amb bona resolució, així podràs comptar amb evidència que sustenti la teva denúncia.
Si ets víctima d’un incident al teu patinet elèctric el primer que has de fer és prendre les dades del vehicle o persona culpable .
Tingues en compte que igual que altres accidents de trànsit els conductors que són atropellats tenen dret a una indemnització pels danys i lesions patides. En molts casos, la policia haurà d’intervenir per determinar la culpabilitat d’una de les parts. I si no en tens segur (perquè no és obligatori sinó opcional), la denúncia pot ser molt incerta ja que el culpable pot negar els fets. El millor aquí és comptar amb testimonis i que la policia hi intervingui.
On puc formular la denúncia si sóc víctima d’incident al meu patinet elèctric?
Els patinets elèctrics porten generalment les de perdre quan es tracta d’incidents on la víctima és el conductor d’aquest vehicle. Això es deu generalment al fet que no es posseeix una assegurança. Recordem que les assegurances són opcionals i no totes en tenen una.
Si tens una assegurança, la teva asseguradora t’ajudarà que es compleixi la indemnització exigida al culpable de l’incident, ja que posarà a la teva disposició el seu armament legal. No obstant això, si no posseeixes un serà realment difícil aconseguir alguna cosa.
Però en aquest cas hauràs de fer obligatòriament tres coses: el primer és avisar la policia, el segon trobar un advocat expert en accidents de trànsit i tenir testimonis de l’accident. Encara que la policia determini qui és el culpable de l’incident, i hi hagi testimonis disposats a col·laborar, encara res no és garantia que aconsegueixis guanyar una demanda.
Si el culpable t?ha xocat amb algun altre vehicle com una moto o cotxe. Aquests en estar protegits tindran un assessor que les companyies d’assegurances els proveeixen per a la lluita. I com que els patinets elèctrics encara no tenen una normativa regulada, sinó que estan en una mena d’espera legal sempre s’emporta les de perdre.
El millor per evitar incidents és conduir amb precaució . Està atent al teu voltant, recorda que no pots utilitzar audiòfons o cel·lular mentre condueixes. Sempre utilitza casc i mantingues els llums del teu patinet encesos perquè puguin veure’t altres vehicles.
On es poden aparcar els patinets elèctrics?
Els patinets elèctrics podran estacionar en aparcaments de motos i bicicletes . Si no hi ha estacionaments a les rodalies on pararàs, podràs aparcar en bandes d’estacionament sempre que no impedeixis l’accés als vehicles.
Està prohibit aparcar a les voreres excepte en algunes excepcions . Si no és possible, estacionin en reserves de bicicletes i de motos, o en bandes d’estacionaments de vehicles. En aquests casos podràs col·locar al costat de la vorera i de forma paral·lela a aquest el teu patinet elèctric respectant les distàncies establertes per la llei.
Només podràs estacionar en voreres àmplies i que no estiguin marcades com a “zones especials de protecció per al vianant”. Així mateix, ho podràs fer sempre que el teu vehicle no limiti el pas per a persones amb discapacitat de mobilitat.
Està prohibit aparcar en zones de vianants , com ara parades de taxis o transport públic. No podràs tampoc ancorar amb cadenes antirobatori en objectes de la via pública com semàfors, bancs de parc, arbres, ni tanques.
Quan cal matricular un patinet elèctric?
A la normativa actual de la DGT no està estipulada l’exigència d’una matrícula per als patinets elèctrics. De fet, no s’exigeix cap mena de registre per a aquests vehicles. És a dir, no requereixen matrícules els patinets elèctrics que no utilitzen seients i tenen una velocitat màxima de 25 km/h .
Els VMP que sí que requereixen matrícula són els que estan modificats per ser convertits a ciclomotors (categoria L1E). És a dir, si tenen una butaca incorporada i arriben o superen velocitats de 50 km/h .
Com es matricula un patinet elèctric?
Com que els patinets elèctrics no estan considerats dins de la categoria ciclomotor, aquests no necessiten una matrícula. No obstant això, si hi fas modificacions per convertir-lo en un, com afegir llums intermitents, un seient, botzina i il·luminació.
El cost d’una homologació està entre els 3000 i 4000 euros . Per a la matriculació el cost és molt més econòmic i està al voltant dels 30 i 100 euros . Cal destacar que els vehicles que entren a la categoria L1E han de posseir obligatòriament una assegurança.
Per tramitar una matrícula per al teu vehicle ciclomotor hauràs de realitzar els tràmits corresponents a la Direcció General de Trànsit o DGT . Allí hauràs de:
- Consigneu el formulari de sol·licitud.
- Pagar la taxa de registre per a ciclomotors.
- Porteu el vostre document d’identitat i de domicili.
- Documents del vehicle com ara una factura o acta d’adjudicació, etc.
- Documentació del vehicle.
- Pagar l’ impost de Circulació de l’Ajuntament, portant-ne original i còpia.
- Realitzar la contractació d’una assegurança .
Un cop realitzat tot el procés tindràs el teu vehicle matriculat i llest per circular legalment .
An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more about this subject, it may not be a taboo matter but typically people dont discuss these subjects. To the next! Many thanks!!